Home Seværdigheder i USA New York seværdigheder – rejser til New York er aldrig kedelige

New York seværdigheder – rejser til New York er aldrig kedelige

by Hemingway
new york 1563205426

Mere end 60 millioner mennesker besøger hvert år New York, og det med god grund. Byen har nemlig utroligt meget at byde på — fra svimlende høje skyskrabere til shopping, teater og underholdning af første klasse. New York er intet mindre end en af verdens mest populære destinationer.

new york 1563205426

Pexels / Pixabay

Det er umuligt at liste alle de ting, der er værd at se i New York, da der findes uendeligt mange steder og oplevelser at fordybe sig i i den amerikanske storby. Her får du alligevel et bud på de vigtigste seværdigheder, som du bestemt ikke bør springe over, når turen går til The Big Apple.

Frihedsgudinden

Frihedsgudinden står som et stolt symbol i New Yorks havn og byder rejsende velkommen. Monumentets fulde navn er Liberty Enlightening the World — La Liberté éclairant le Monde på fransk — og er oprindeligt en gave fra Frankrig, hvor den franske billedhugger Frédéric Auguste Bartholdi fra Colmar udarbejdede den smukke statue. I Frankrig står der en kopi af Frihedsgudinden, som dog kun er 12 meter høj. Den originale Frihedsgudinde er hele 93 meter høj.

statue liberty 1563205525

ColourPhotography / Pixabay

Gaven var et symbol på hundredeåret for underskriften på USA’s uafhængighedserklæring, og Frihedsgudinden har derfor været et symbol på demokrati og håb for New York City siden 1886.

Empire State Building

Denne 102 etager høje skyskraber er med sine 381 meter et af de mest berømte kendetegn ved New York og er bestemt et besøg værd. I 23 år efter bygningen stod færdig i 1931 var den verdens højeste, og i 41 år efter var den den højeste bygning i New York, indtil World Trade Centers opståen. I dag er den igen byens højeste bygning.

empire state 1563205606

PublicDomainPictures / Pixabay

Empire State Building finder du i Midtown Manhattan — centralt, nem at komme til og nem at få øje på fra et hvilket som helst sted i byen.

Ved juletid lyser bygningens top op i festlige farver, og ved særlige arrangementer i løbet af året lyses bygningen ligeledes op i passende farver og temaer. Fra bygnings observatorium på 102. etage kan du beundre en 360 graders udsigt over storbyen, mens du nyder en drink.

Central Park

Central Park er et af Manhattans kendetegn. Parken er over 4 kilometer lang og 825 meter bred, og hvert år besøger op mod 25 millioner mennesker den grønne oase. Dermed er Central Park en af de mest besøgte af sin slags i hele verden.

central park 1563205657

dariasophia / Pixabay

Helt tilbage i 1857 blev der lagt planer for udformningen af parken, hvilket betyder, at intet i parken blev overladt til tilfældighederne, selvom den kunne se ud som om naturen selv havde taget overhånd og bestemt, hvordan parken skulle indrettes. Parkens mange smukke søer er kunstige. Derudover byder det grønne område på lange stier, man kan bruge til gå- eller løbeture, samt legepladser, der flittigt bruges af de af byens indbyggere, der tager et smut i parken med deres børn.

skøjtebane om vinteren i central park i new york city

Op til jul, hvor New York i stor stil pyntes festligt op og tager sig ud fra sin bedste side, bliver Central Parks to skøjtebaner brugt flittigt af turister såvel som lokale. Udover sommer og forår, hvor parken viser sig frem fra sin frodige side, er den også en fryd for øjet om efteråret, hvor de orange, gule og røde træer pryder udsigten.  

Brooklyn Bridge

Denne nygotiske hængebro er et ikonisk syn og et must-see, når man besøger New York. Broen er den ene af tre broer, som forbinder Manhattan med Brooklyn. Broen går over East River og er 1834 meter lang, hvoraf de 486 meter går over vandet. Da den var færdigbygget i 1883 var Brooklyn Bridge verdens længste hængebro.

Brooklyn Bridge 1563205693

MonicaVolpin / Pixabay

Udover at have været den længste hængebro, er Brooklyn Bridge også en af USA’s ældste hængebroer. Samtidigt var den verdens første af sin slags, som blev bygget med stålkabler. Det tog hele 14 år, fra broen først blev påbegyndt, og til den stod færdig.

Det tager omkring 25 minutter at gå over broen på gåben, og det er værd at være opmærksom på, at fortovet er smalt, og at man skal passe på den sideløbende cykelsti.

Metropolitan Museum of Art

Metropolitan Museum of Art, som har eksisteret siden 1872, bliver i daglig tale også kaldet The Met. Museet er et af de største i verden og er derfor også værd at lægge vejen forbi, når du endelig er i New York. Museet finder du i udkanten af den berømte Central Park.

the metropolitan museum of art i new york også kaldet the met hvor der hvert år holdes en meget omtalt gallafest

Der er masser af kunst at finde på det berømte The Met, heriblandt malerier af store, europæiske og amerikanske kunstnere, antikke græske værker samt andre værker fra forskellige verdensdele, heriblandt også religiøse værker. Dendur-templet fra Egypten har længe været museets største udstillingsgenstand.

Hvert år besøger fem millioner mennesker The Met, og du kan med god grund tage del i glæderne og få en kulturel oplevelse, du sent vil glemme.

New York City Public Library

New York har tre offentlige biblioteker til deres borgere. I Brooklyn og Queens ligger to af dem, og hovedbiblioteket — New York Public Library — finder du på Fifth Avenue. Biblioteket er bygget i Beaux-Arts stilen og er en spændende oplevelse for alle arkitekturinteresserede. Bygningen blev designet i 1902 og stod færdig i 1911, og dens udtryk har siden da ikke ændret sig meget.

hovedindgangen til det kendte new york city public library

Det kommunale New York Public Library er et meget fint bibliotek og er et af de førende i USA. Blandt andet ligger biblioteket inde med en ægte Gutenberg-bibel samt et eksemplar af et Isaac Newton-værk.

indenfor i det ikoniske new york city public library

Rockefeller Center

Rockerfeller Center er en blanding af forretnings- og kontorbygninger, som i alt består af 19 forskellige bygninger. Området er opkaldt efter John D. Rockefeller Jr., som i sin tid udviklede Rockefeller Center i starten og midten af det 20. århundrede.

rockefeller center bygningen i new york

Rockefeller Center består i dag af to dele, nemlig moderne skyskrabere fra 60’erne og 70’erne og den traditionelle del med Art Deco-husene fra 30’erne. Områdets mest berømte bygning er GE Building, som er hele 259 meter høj og dermed byens 9. højeste. Fra denne bygning sendes blandt andet de kendte TV-shows Saturday Night Live og The Tonight Show med Jimmy Fallon.

den verdenskendte scene foran rockefeller center med new yorks store juletræ og skøjtebane new york

Udover at være en arkitektonisk perle byder Rockefeller Center også på mange kulturelle oplevelser. Blandt andet finder du her USA’s største indendørs teater, nemlig Radio City Music Hall. Derudover huser området et hav af hyggelige caféer og skaber desuden rammerne om forskellige koncerter og kunstprojekter.

Times Square

Times Square er på niveau med Frihedsgudinden, når det kommer til popularitet. Times Square er en plads, de fleste mennesker kender til og absolut må tage et smut forbi, når de er i New York. Pladsen emmer af pulserende liv i byen, der aldrig sover, og de mange storskærme og neon-skilte vil med sikkerhed tage dig med storm.

times square 1563205837

randomwinner / Pixabay

Pladsen, som i virkeligheden er et triangulært vejkryds, og som også bliver kaldt “Crossroads of the World” ligger mellem Broadway, 42nd Street og Seventh Avenue. Enhver sightseeing-tur går forbi denne plads, og selvom der er liv på pladsen døgnet rundt, kan det anbefales at kigge forbi efter mørkets frembrud, så de mange lys virkelig kan komme til deres ret.

Tager du billeder af eller med nogle af de mange, dygtige gade-performere, der holder til på Times Square, bør du være forberedt på, at de vil kræve en skilling. Toiletter i området findes lettest på et af pladsens mange hoteller eller butikker.

Vejret i New York

New Yorks vejr afhænger, præcis som det danske vejr, i høj grad af årstidernes skiften. Vil du opleve New York fra sin varmeste side, bør du besøge byen i juli måned, hvor gennemsnitstemperaturen ligger på 25°C. I januar viser byen sig fra sin koldeste side, hvor gennemsnitstemperaturen blot ligger på 2°C.

Besøger du The Big Apple i maj måned, bør du være opmærksom på, at dette er den mest regnfulde måned på året i New York med en gennemsnitsnedbør på 114mm regn. Vil du svømme i havet tæt på New York, kan du besøge byen i august måned, hvor havets gennemsnitstemperatur ligger på 23°C.

Fly til New York

Der er muligt at rejse direkte fra Københavns Lufthavn til New York. Du kan vælge imellem mange af de store, kendte flyselskaber såsom Air France, Brussels Airlines, Lufthansa, SAS med mere. Der findes en del daglige afgange fra København, hvoraf nogle af dem inkluderer en mellemlanding.

Det er også muligt at rejse fra Billund og Aalborg til New York. Her vil der være færre daglige afgange end fra København, og der skal som regel altid medregnes en mellemlanding.

Hotel i New York

I New York bugner det med hoteller, og det kan derfor aldrig være svært at finde overnatningsmuligheder i denne ultimative storby. Du kan vælge imellem flere tusinde hoteller, og prisniveauet varierer meget alt efter, hvilken kvalitet du går efter. De billigste muligheder fås for helt ned til omkring 600 kr. pr. nat, og kun fantasien sætter grænserne for, hvor dyrt og eksklusivt det kan blive.

Er du mere til Airbnb, er det også nemt at finde private udlejere i New York. Her findes der også flere tusinde boliger, som står klar til udlejning. Med Airbnb kan du bo i alt fra det hippe Brooklyn til det betagende Manhattan, hvor du kan bo langt oppe i et af byens mange højhuse og nyde en udsigt over Central Park og New Yorks skyline.

Related Articles

Leave a Comment