Home Seværdigheder i Europa Seværdigheder i Wien – kultur og historie smelter sammen

Seværdigheder i Wien – kultur og historie smelter sammen

by Hemingway
schloss schönbrunn i wien er et smukt klassisk slot 1

Den vidunderlige hovedstad, Wien, i Østrig ligger faktisk ikke særlig langt væk. Efter en flyrejse på bare halvanden time kan du være i byen med de mange oplevelser, den skønne stemning og den venlige befolkning.

Klimaet i Østrig adskiller sig på flere måder fra det danske, da landet ligger længere sydpå og ikke ligger ved kysten. Desuden er der mange bjerge i landet, hvilket også har indflydelse på vejret. Mange vælger for eksempel at rejse på skiferie i Østrig.

wien set ovenfra hvor man kan se floden donau slange sig gennem byen

Byen Wien er smukt beliggende ved floden Donau. I byen er der bosat omkring 2 millioner mennesker, og det betyder, at den kommer ind på en flot 7. plads i forhold til de største byer i EU.

Østrig, og dermed også Wien, har været igennem en meget turbulent historie, men har for længst etableret sin egen særlige østrigske kultur.

Især musikalsk har Østrig gjort sig gældende på verdensplan. Det er netop i denne musikkens hovedstad, at både Mozart og Beethoven har holdt til. For ikke at nævne Wiener Philhamonikerne, som er blandt verdens bedste orkestre.

Ud over disse særlige egenskaber så byder Wien også på mange andre spændende oplevelser. Du finder mange smukke store bygningsværker, landskaber, museer, koncerter og mange dejlige stunder, hvor du bare mærker byens puls.

Wien ligger ikke længere væk, end du lige kan snuppe en weekendtur dertil.

Her finder du god inspiration til, hvad du for eksempel kan opleve i denne fantastiske storby:

Hop-on, hop-off

Når du skal opleve en storby for første gang eller gense den uden at have så meget tid til rådighed, så er det altid en virkelig god start på det hele at snuppe en hop-on, hop-off tur.

Denne tur kan i Wien både foregå som en bustur, og det kan være som en bådtur. Når du tager sådan en tur, så får du ligesom et sammenkog af alle byens mange dele. Du får et godt og alsidigt overblik over byens særlige ånd ved at se den på denne måde.

Efter sådan en indtryksmættet oplevelse, så har du dels et godt indtryk af byen, og du får dels inspiration til, hvad du har lyst til at se lidt nærmere på i løbet af den tid, dit besøg varer.

Læg gerne ud med sådan en tur som det første, du gør, når du besøger Wien.

Schloss Schönbrunn

Denne historiske og kulturelle perle er et must see, når du er i Wien. Det er nemlig en af de allervigtigste kulturskatte i Østrig.

schloss schönbrunn i wien er et smukt klassisk slot

Mange historiske personer har haft sin gang på slottet. Ud over medlemmer af kongefamilien, så har for eksempel både Hitler og Stalin spadseret i haven i 1913. Desuden har blandt andre John F. Kennedy og Nikita Khrusjtjov mødtes på slottet i 1961.

Slottet et enormt, og den tilhørende slotspark er fuldstændig overdådigt smuk. I haven ligger også den imponerende palmepavillon, som absolut også er et besøg værd. Bygningen af slottet indledtes allerede i 1696, og siden har der været bygget om og bygget videre på det. Nu fremstår det smukt og velholdt i dets imponerende rokokostil.

Schloss Schönbrunn kom på UNESCOs verdensarvsliste i 1996.

Besøg dette storslåede park og mærk, hvordan historien har været nærværende her.

Tiergarten Schönbrunn

Nu du er ved Schönbrunn, så kunne du passende lægge vejen forbi den dejlige dyrepark, der ligger på slottets grund. Den er verdens ældste dyrepark og blev grundlagt helt tilbage i 1752.

Haven ligger smukt placeret i denne helt særlige slotspark, og hele området emmer af ophøjet ro og gennemført havearkitektur.

palmehuset ved schloss schönbrunn i wien er et smukt sted

I dyreparken kan du få en dejlig dag til at gå med at opleve de mange dyr, som er samlet her. Oprindeligt blev der først anlagt en arktisk afdeling, hvilken også i dag er en stor del af parken. Siden kom mange flere dyrearter til.

Desuden har denne dyrepark i Wien også et par pandaer.

du kan finde vilde oplevelser i dyrehaven tiergarten schönbrunn i wien 1

Holder du af dyr, eller rejser du med børn, så læg vejen fordi denne verdens ældste dyrepark. Det er altid en god oplevelse at besøge en ZOO.

Skal du opleve flere dyr, så kan en tur til Haus des Meeres, som er et meget stort akvarium, også være et godt bud på en god udflugt. At opleve dyr er en oplevelse for alle i familien.

Kejserpaladset Hofburg og den spanske rideskole

En anden stor og imponerende historisk bygning er kejserpaladset Hofburg. Fra 1438 til 1580 var det her, kejseren af det tysk-romerske rige havde sin residens. Op til 1918 var det residens for kejseren af Østrig.

kejserpaladset hofburg i wien Østrig

I dag bruges bygningerne blandt andet som kontor for Østrigs forbundspræsident, og også den verdensberømte spanske rideskole har til huse her. Denne rideskole er bestemt også et besøg værd.

Den spanske rideskole kaldes også Lipizzanerskolen. Det hedder den, fordi denne særlige hesterace, som bruges her, kommer fra Lipizza. Hesteracen med de meget smukke hvide heste har spansk, arabisk og en smule dansk blod i årerne.

Den spanske rideskole blev oprettet i 1735 og skulle uddanne unge adelige mænd i ridekunst. I dag udføres de meget fine opvisninger som ren underholdning – dog af meget høj standard.

Læg gerne vejen forbi kejserpaladset Hofburg, og nyd eventuelt en fantastisk opvisning i dressurridning. Uanset om du er særligt hesteinteresseret eller ej, er det en meget flot forestilling.

Karlskirche

Der er mange smukke kirker i Wien og i hele Østrig for den sags skyld. Det skyldes blandt andet, at landet har haft en så omskiftelig historie. De har været besat af forskellige nationer, og det har blandt andet medført, at der står mange af disse forskellige typer af smukke kirker rundt omkring.

den smukke og klassiek karlskirche i barok stil i wien

Der står for eksempel denne enestående barokkirke, Karlskirche, som er placeret ret centralt i den indre by i dag.

Byggeriet af kirken blev påbegyndt tilbage i 1713, umiddelbart efter at pestepidemien var ophørt. Milanos biskop, Carlo Borromeo, havde gjort meget for pestens mange ofre. Derfor blev denne kirke bygget for at ære ham. Karlskirken stod færdig i 1737.

Arkitektonisk er der mange detaljer at beundre, der er flere smukt dekorerede spir, og selve den elipseformede kuppel er et syn for sig. Kirken i sin helhed ligger meget smukt ud til Karlplatz.

karlskirche og foran ses karlsplatz i wien Østrig 1

Du kan dårligt undgå at komme til at se denne kirke. Dens meget centrale placering gør, at du nok vil komme til at se den på en af dine ture. Ellers så bør du sørge for, at du kommer denne vej forbi.

Hundertwasserhaus

Man kan ikke have være i Wien uden at have set på dette arkitektoniske fænomen, som hedder Hundertwasserhaus. Det er et lejlighedskompleks, som er noget ud over det sædvanlige. Her er der leget med farver og former, så området i Kegelgasse 36 – 38 nu er blevet et vartegn for Wien.

hundertwasserhaus i wien er et arkitektonisk fænomen

Huset blev bygget i 1983 og 1986 i en meget ekspressionistisk arkitektonisk stil. Det er moderne kunst i gadebilledet, som er meget spektakulært.

Udvendigt fremstår huset som fuld af liv. De skrå linjer og de organiske former præger facaden, lige som de mange spir sætter sit præg på helhedsindtrykket. Det mest iøjnespringende er dog de mange glade farver, som skaber glæde og liv i bybilledet.

Lejlighederne er private boliger, så det er ikke muligt at komme ind at se, at også indvendigt er indretningen helt unik. Der må ingen rette linjer være, så alt i lejlighederne er lavet i organiske eller skæve former. Gulve og vægge er bølgede, og vinduerne er skæve.

Skal du opleve noget moderne arkitektur i et ikonisk byggeri, så må du se dette glade hus.

Vejret i Wien

 

Fly til Wien

Får du lyst til en lille getaway til denne herlige storby med den spændende historie og de mange dejlige oplevelser, eller får du lyst til at tilbringe endnu længere tid der, så ligger Wien ikke langt fra Danmark.

En flyvetur tager ikke meget længere end halvanden time, så er du fremme og klar til at gå på opdagelse.

Fra Danmark afgår der dagligt fly til Wien fra alle lufthavne. Wien er en hovedstad, som er meget nem at komme til fra Danmark, hvilket mange da også benytter sig af.

De fleste luftselskaber tilbyder rejser til Wien. De mest populære selskaber er Ryanair, Laudamotion og Anisec, som er lavprisselskaber, men det er i det hele taget slet ikke svært at finde et selskab, der har rutefly til Wien.

Bo på hotel i Wien

Det er ikke billigt at bo på hotel i Wien. Der er masser af hoteller, og der er selvfølgelig forskel på prisniveauet på de enkelte hoteller. Det betyder også noget for prisen, om hotellet ligger inde i centrum af byen, eller om det ligger ude i udkanten af byen. Præcis som det er i alle storbyer.

Der er også andre muligheder for at overnatte i Wien. Der er et vist marked for Airbnb, som er blevet meget populært. Der findes også lavprishoteller og vandrerhjem, hvis du gerne vil holde prisen for indkvartering nede.

Der er med andre ord meget store muligheder for at finde overnatningsmuligheder i Wien. Bestil en kortere eller en længere tur, og du vil snart kunne slentre igennem den historiske by, der byder på så mange dejlige måltider, skønne oplevelser og stor kultur.

Related Articles

Leave a Comment